Macara Travel

Bizi İzləyin
m

Müxtəlif ölkələrdə bəxşişlər

m

Müxtəlif ölkələrdə bəxşişlər


Bəxşiş vermək ənənəsinin zəngin bir tarixi vardır.Holland, İngiltərə, ABŞ və Rusiyadan gələn bəxşişlərin mənşəyinin ən azı beş versiyası var, lakin əksər hallarda bunlar hamısı bir prinsipə əsaslanır - barmen, ofisiant və ya mehmanxana xidməti üçün təşəkkür etmək.Bəxşişin mənşəyinin ən ekzotik versiyası ... ölüm cəzası: orta əsrlər Avropasında bir məhkum balta ilə çevik şəkildə  davrandığı üçün edamçıya pul verdi. Hər halda, bəxşiş ənənəsinin ən azı 400 illik yaşı var. Müxtəlif ölkələrdə təkcə pul bir bəxşiş kimi xidmət etmir: bu, İrlandiyada olduğu kimi bir barmen üçün bir qonaq tərəfindən alınan içki və ya İsveçdəki bəzi ucuz yeməkxanalarda bir ofisianta kömək forması olaraq qabları təmizləmək ola bilər.Əvvəlcə bəxşiş yalnız restoranlara, barlara, meyxanalara və digər iaşə müəssisələrinə aid idi, amma bu gün bu ənənə digər xidmətlərə də yayıldı. Oteldə keyfiyyətli ev işləri üçün xidmətçilər, taksi sürücüsü, kuryer, qapıçı, bələdçi, resepşn, bərbər, yanacaqdoldurma məntəqələri işçilərinə də bəxşişlər verilir.

Dünyanın müxtəlif ölkələrində necə bəxşiş vermək olar?

Əvvəlcə əmin olmalısınız: bəxşişlər xidmət haqqına və ya yeməyin qiymətinə daxildir ya yox? Polşada və digər Avropa ölkələrində bir çox restoranlar bu cür edir, ancaq eyni küçədəki qonşu bir müəssisədə tam əks prinsip tətbiq edilə bilər və bəxşiş ödənişi tamamilə ziyarətçinin ixtiyarındadır.
Polşada bəxşiş ölçüsü sifariş məbləğinin 10% -dən çox deyil, lakin ölçü xidmət keyfiyyətindən və sizin onu qoymaq istəyinizdən asılıdır. Polyaklar bəxşişə normal yanaşırlar, buna görə yalnız bir neçə zloty və xırda buraxa bilər və ya məkanın xeyrinə məbləği yuvarlaqlaşdıra ya da ümumiyyətlə bəxşiş verməyə bilərsiz.Nömrədə xadimə üçün pul buraxmaq yaxşı davranış kimi qəbul edilir.
Çexiyada bəxşişi hesaba qatırlar, xüsusilə köhnə şəhərdə məşhur turizm "cığırlarında" paris restoranlarına bu aiddir.Siz bir neçə sikkə qoya və ya ofisianta artıq ödədiyiniz bəxşişdən əlavə bəxşiş verə bilərsiz Eyni qaydalar Praqa və Monteneqroya da aiddir.
Almaniya punktuallıq və sağlam düşüncə ilə məşhurdur. Restoranda 5-10 % əlavə etməklə hesabı yuvarlaqlaşdırmaq ən yaxşısıdır.Xidmətçi 1 Avroya sevinər,özüdə  toplu bir şey deyil, bir sikkə olsa daha yaxşıdır.Bəzi restoranlarda bəxşişlər hesaba daxil edilir. Masada pul buraxmaq adət deyil, onu ofisianta və ya barmenə vermək daha yaxşıdır.
Macarıstanı gəzirsinizsə, bəxşişlər demək olar ki, hər yerdə ödənilir: onlar heç vaxt hesaba daxil edilmir. Restoranlarda yaxşı olar ki, pulu ofisianta verəsiniz.
İngiltərə bəxşiş baxımından digər ölkələrə bənzəmir: burada yalnız ofisiantlara təşəkkür etmək adətdir və barmenə yaxşı xidmətə görə içki təklif etmək daha yaxşıdır.
Yaponiya və ya Koreyada bəxşiş təklif etsəniz, bir insanı təhqir etmiş olacaqsız.Son onilliklər ərzində Çin Qərb ənənələrini fəal şəkildə qəbul edir, buna görə də bir qapıçı və ya qulluqçunu mükafatlandırmaq mümkün hesab olunur. Səyyahlar xatırlamalıdırlar ki, Çində bəxşişlər sadəcə qanunla qadağandır.SSRİ-də bəxşiş qadağan edildi, buna baxmayaraq hələ də mövcud idi! Çində, xidmət işçiləri tərəfindən  elementar dilənçiliklə rastlaşa bilərsiniz, bu halda sadəcə rəhbərliyə şikayət etməlisiniz.
Bolqarıstan kurortlarında bəxşişləri sevirlər. Onların ölçüsü "üzəndir": ofisiantlar belarusların və almanların nəyə qadir olduqlarını dərhal görürlər. Bəxşiş qoymaq ümumiyyətlə lazım deyil - bu turistin istəyidir.Fransada bəxşiş adətən yeməklərin qiymətinə daxil edilir və 10-15% -ə çatır, ancaq bir qədər pulu "artıq" buraxmaq adətdir, amma bunu etməy də bilərsiz: fransızlar özləri bunu nadir hallarda edirlər. Taksi sürücüsünə 1 və ya 2 avro verə bilərsiniz, eyni şey bir qapıçıya, bir teatrda və ya kabaretdə qonaq otağına da aiddir, bərbər salonlarında 10% -ə qədər buraxmaq adətdir.
ABŞ-da, bir çox ştatda ofisiantlar və ya digər xidmət işçiləri ümumiyyətlə maaş almırlar və yalnız bəxşişlər hesabına yaşayırlar və ya "gülünc" maaş alırlar. Amerikada bəxşiş ölçüsü bəzən 25% -ə çatır! Demək olar ki, bütün restoranlarda bir bəxşiş buraxmaq ziyarətçinin məsuliyyətidir, eyni şey qapıçılara, dayanacaq işçilərinə, qapıçılara təşəkkür etmək üçün də aiddir. Adətən, restoranlarda bəxşişlər hesaba daxil edilir. Təəccüblüdür ki, hətta Starbucks və ya McDonald's kimi sürətli yemək müəssisələrində bir və ya iki dollar “bəxşiş” buraxırlar.

Şərh Yaz